Ενδοδοντική θεραπεία (στην κοινή γλώσσα απονεύρωση).

Τί είναι και πότε χρειάζεται;

Είναι η αφαίρεση του φλεγμαίνοντος ιστού που υπάρχει στο εσωτερικό του δοντιού (ένδο) και η αντικατάσταση του με ένα υλικό που παραμένει στο δόντι κι εμποδίζει την εκ νέου μικροβιακή προσβολή του.

  • Η φλεγμονή στο δόντι μπορεί να προκύψει λόγω τερηδόνας, επανειλημμένης οδοντιατρικής εργασίας που οδηγεί σταδιακά σε εκφυλισμό του νευρικού ιστού, τραύματος ή και κατάγματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφόρου βαθμού πόνος, ευαισθησία στα θερμικά ερεθίσματα, ευαισθησία στη μάσηση ή / και πρήξιμο.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα. Είναι η προληπτική ενδοδοντική θεραπεία που γίνεται όταν πρόκειται να τοποθετηθεί καινούρια προσθετική εργασία (κορώνα, γέφυρα). Ενίοτε κρίνεται απαραίτητη και σε ασθενείς με περιοδοντική νόσο όταν αυτή εντοπισμένα απειλεί την ακεραιότητα του πολφικού ιστού.
  • Η ενδοδοντική θεραπεία έχει ποσοστό επιτυχίας σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες 80 - 90%. Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά (ατελείς ενδοδοντικές θεραπείες) ή που απέτυχαν για άλλους λόγους (επανατερηδονισμός αμέλεια προσθετικής αποκατάστασης) συνίσταται η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας.